Maria Rajakari Syvältä sisimmästä

Miksi toiset onnistuvat ja toiset eivät?

- Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus?

Erilaiset tutkimukset tarjoavat erilaisia ratkaisuja ja käsityksiä. Kun niitä tarkastelee, voi huomata, että yksi, mikä taitaa mennä ylitse muiden, on sitoutuminen. Romantiikkaa tulisi myös olla suhteessa sopivassa määrin.

"Parisuhteet tänä päivänä eivät kestä, koska niissä ei oteta tarpeeksi aikaa toisilleen. Niissä ei ole tarpeeksi kunnioitusta – rakkaus on antamista ja ottamista. Meidän neuvomme nuorille pareille on, että ottakaa aikaa pienelle romantiikalle päivittäin", kommentoi eräässä haastattelussa 81 vuotta miehensä kanssa naimisissa ollut nainen. Tänä päivänä aika harvinaista noin pitkä liitto. Mikä on saanut nykyihmiset unohtamaan pitkän parisuhteen ja sen merkityksen? Ja miksi toiset onnistuvat ja toiset eivät?

Onnellisella parisuhteella sanotaan olevan neljä "salaisuutta":

  • Kumppanista pidetään ihmisenä ja hänen kanssaan halutaan aidosti olla.
  • Avioliitto nähdään elämänpituisena vastuunottona kumppanista ja perheestä.
  • Huumori on tärkeää.
  • Parilla on samanlainen suhtautuminen elämän vaikeuksiin ja päämääriin. He kykenevät ratkaisemaan ongelmia yhdessä.

Lisäksi laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan pitkien suhteiden onnellisuuden voi tiivistää kahteen seikkaan. Hyvin toimivia parisuhteita yhdistää se, että parit puhuvat paljon toistensa kanssa ja heillä on hyvä seksielämä.

Hyvässä parisuhteessa parilla on usein myös yhteinen elämänfilosofia, yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja samantyyppisiä vapaa-ajanviettotapoja. Koska eroavaisuuksia löytyy varmasti jokaiselta parilta, on erityisen tärkeää myös kyky tehdä kompromisseja.

Tahtomisen merkityksestä myös harvoin puhutaan. Monet ihastuvat nykyaikana ihastumisen tunteeseen, kun taas tahtominen on eri asia. Se vaatii myös sitoutumista suhteeseen, vaikkei aina tuntuisikaan siltä. Rakastaminen ja rakastuminen kun ovat kaksi eri asiaa.

Uutiskynnyksen nykyisin ylittää monesti, kun joku julkkis on löytänyt uuden rakkauden. Sitten taas Matti ja Maija Meikäläisen yli 40 vuotta kestänyt avioliitto, josta on siunaantunut menestyviä lapsiakin harvoin ylittää sen, vaikka aikamoinen uutinen ja saavutus onkin.

Näin kristilliseltä kannalta anteeksiantamisella ja -saamisella lienee suuri merkitys myös avioliitossa. Kukaan ei ole täydellinen ja jokaisessa avioliitossa on aikoja, jolloin satuttaa ja haavoittaa toista sekä aiheuttaa hänelle turvattomuuden ja hylätyksi tulemisen kokemuksia. Avoin kommunikaatio ja keskusteluyhteys on tällöin tärkeää, vaikka se olisikin vaikeaa. Omista tunteistaan on hyvä puhua:toiveista, peloista, unelmista, tarpeista, pahasta olosta, harmistumisesta jne. Myytti "täydellisestä perheestä ja avioliitosta", jossa ei ole ristiriitoja, on hyvä unohtaa. Avioliittoa voisikin ennemminkin verrata maratoniin, jossa vaaditaan oikeanlainen tankkaus sekä harjoittelua ja sitä voisikin sanoa sen salaisuudeksi ennemmin kuin kiihkeitä tunteita ja "Hollywood"-glamouria..

Lähteitä mm. "Yksi onnistuu, toinen ei.."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kotisivuni:Maria Rajakari, FB-sivuni:Maria Rajakari

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Seuraan Timo Soinin jalanjälkiä parisuhdeneuvojana, tosin en tiedä olisivatko neuvomme samanlaisia (?).. vai seuraako kenties Timo minun? ;-)

Jukka Jänönen

Moi Maria. Sen voin sanoa, että jos on kaltaisesi kaunotar puolisona niin maailma on helpompi paikka elää.

Toivotaan ettei 19.3 järise taas.

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Kiitän ja kumarran kehuista Jukka. :-) Nyt nautin niistä, kun olen vielä nuori ja nätti, sitten 6-kymppisenä, kun on ikää tuo 32 vuotta lisää, niin aviomies on varmaan ainoa mies, joka ulkonäköäni enää kehuu..aikansa kutakin. Imarteleehan toki tuo kyllä. :-)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Sopivassa määrin myrskyä & tyyntä & rakkautta & huumoria
Siinäpä se kaiketi oma reseptini ollut vaimon kanssa

Kun ei hae mitään TV-sarjojen taikamaailmaa ja pysyy
yhdessä myös niinä huonoina aikoina

Porukka luovuttaa kovin herkästi...

Meillä on vaimon kanssa ollut aina vähän sellainen taistelutoveri asenne
Heittäkööt lisää lunta tupaan ja lapioikoot
saavilla (sitä itseään) niskaan...Ei haittaa
Jos ei onnistu
Otetaan uusiksi

"Nimimerkillä 21-vuotta enemmän ja vähemmän saman naisen kanssa"

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Hienoa, saada kuulla kokemuksia konkareilta. :-)Kiitos kommentistasi! :-)

Teppo Nygren

Jos on tylsää, niin lyhytkin aika tuntuu pitkältä. Elämässä pitää olla väriä ja virikkeitä. Hyviä harrastuksia. On myös hyviä kokoperheen harrastuksia, jotka lujittavat suhdetta. Vastoinkäymiset ja onnistumiset yhteisiä. Yhteen hiileen puhaltamista yhtä lujaa, niin kummallekaan ei lennä tuhkat silmille.
Elämä ja yhdessäolo on ylämäkeä ja alamäkeä. Tulee riitoja, jotka pitää osata sopia.
Ei se yhdessäolo ole aina helppoa, mutta tuskin se paremmaksi muuttuisi jos vaihtaisi. Jos ei edes kuvittele paremmasta, niin ei sitä osaa edes kaivata. Tyytyväisenä nykyiseen olotilaan, kunnes kuolema erottaa.
Jospa se onkin geeneissä?
Olin viimekesänä yhden sukulaispariskunnan timanttihäissä ja heidät vihittiin siinä juhlassa uudelleen. Isäni ja äitinikin pitivät timanttihäät. Isäni on kyllä kuolo jo korjannut. Ennen avioliitto oli arvokas asia ja avioliittoon vihitystä pariskunnasta tuli lähes säätyläisiä. Tänäpäivänä tuntuu että avioliitto on vaan kissanristiäiset monelle, jotka haluavat vaan viettää hääjuhlia, tai sitten ei vaan osata elää yhdessä ja kokeillaan, että jospa nyt onnistuisi.
Avioliitto itsessään ei ketään yhdistä, mutta jos avioliiton eteen tekee töitä, niin se kukoistaa.
moni nei ehkä ajattele sitä, että jos välillä on ikävää, niin ne onnelliset hetket ovat paljon suurempia ja arvokkaampia.
Vähän niinkuin mielikahvin vaihtaminen hetkeksi huonompaan ja sen jälkeen mielikahvi maistuu vieläkin paremmalta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ei sitoutuminen auta vaan kilvoittelu. Jokainen aviopuoliso joutuu kilvoittelemaan niiden ihmisten kanssa, jotka mahdollisesti nappaavat aviopuolison itselleen. Täytyy jatkuvasti kilvoitella, jotta olisi parempi, kuin se ulkopuolinen vaanija, joka on valmis ottamaan sinun puolisosi itselleen.

Jos rähiset ja olet jatkuvasti epäystävällinen aviopuolisollesi, niin ulkopuolisella on helppo nakki houkutella puolisosi omiin hoteisiinsa. Ystävällisyys ja lempeys aviopuolisoa kohtaan ei lopulta lähde rakkaudesta, vaan siitä viisaasta pelosta, että jos et huolehdi suhteestasi olemalla lämmin ja ystävällinen puolisollesi, niin hän etsii uuden.

M N

Huomaan että useissa parisuhteissa puolisot kilpailevat keskenään siitä, kumpi osapuoli tekee asiat 'oikein' tai 'enemmän', kun pohjimmiltaan ihmisiltä samaan aikaan puuttuu sen yksinkertaisen totuuden oivaltaminen, että

on suunnaton ihme kun ylipäätään herää aamulla ja kaiken lisäksi - ei tarvitse olla yksin tässä kummallisessa maailmassa.

Ihmiset ylipäätään yksilötasolla eivät oivalla, miten ihmeellinen ja hauska asia elämä on. Tästä seuraa paljon tyytymättömyyttä ja turhaa stressaamista. Parisuhdeongelmat peilaavat mielestäni ensi sijassa yksilön epätasapainoa itsensä ja ympäröivän maailman kanssa.